Składniki:
1 szkl. mąki pszennej,
1 szkl. kaszy manny,
180g masła,
3/4 szkl. cukru,
1 kg jabłek,
Cynamon,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.Kroimy w paseczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. z termo obiegiem.Sypkie składniki takie jak (mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia) mieszamy ze sobą. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Teraz układamy warstwowo zaczynając od suchych składników następnie jabłka i cynamon i tak na zmianę aż nam się nie skończy. Na wierzch kładziemy pokrojone w kostkę masło Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 55 minut. Proste, prawda?
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz