Przejdź do głównej zawartości
Muffiny malinowe
Składniki:
25 dag mąki,
Szczypta soli,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
1/2 szklanki cukru,
250 ml gęstego jogurtu naturalnego,
5 dag stopionego masła,
1 opakowanie cukru waniliowego,
12 sztuk Malin do środka i z 3 garści zmiksowanych malin żeby był smak i kolor,
2 krople czerwonego barwinka.
Sposób przygotowania:
Jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Dodajemy jogurt i nadal miksujemy.Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i dokładnie miksujemy ciasto.Na koniec wlewamy roztopione i ostudzone masło i mieszamy.Następnie dodajemy mus z malin i mieszamy ciasto.Papilotki wkładamy do formy na muffiny i nakładamy trochę ciasta, a następnie maliny i zakrywamy ciastem. Na wierzch możesz dać jeszcze malinę lub pominąć. Muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut do "suchego patyczka".
Komentarze
Prześlij komentarz