Przejdź do głównej zawartości
Krewetki w panierce
Składniki:
Olej,
200G Krewetki świeże , lub mrożone,
Mąka,
1 Jajko,
Bułka tarta,
Ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
Krewetki oczyszczamy i płuczemy pod letnią wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli są mrożone, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na bok do odmrożenia - trwa to jakieś 20 minut. obtoczone Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (musi pokrywać krewetki w całości). W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a w drugiej mieszamy mąkę z bułką tartą w ilości 50/50 i dodajemy ulubione przyprawy (u mnie to była papryka ostra, pieprz cayenne i oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce. Żeby ułatwić sobie życie, krewetki i panierkę włożyłam do zamykanego pojemniczka i potrząsałam przez chwilę - krewetki idealnie pokryją się panierką.Krewetki smażymy partiami 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz