Krewetki w panierce



Składniki:

Olej,
200G Krewetki świeże , lub  mrożone,
Mąka,
1 Jajko,
Bułka tarta,
Ulubione przyprawy. 

Sposób przygotowania:

Krewetki oczyszczamy i płuczemy pod letnią wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli są mrożone, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na bok do odmrożenia - trwa to jakieś 20 minut. obtoczone Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (musi pokrywać krewetki w całości). W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a w drugiej mieszamy mąkę z bułką tartą w ilości 50/50 i dodajemy ulubione przyprawy (u mnie to była papryka ostra, pieprz cayenne i oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce. Żeby ułatwić sobie życie, krewetki i panierkę włożyłam do zamykanego pojemniczka i potrząsałam przez chwilę - krewetki idealnie pokryją się panierką.Krewetki smażymy partiami 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty