Creme brule




Składniki: 

500 ml śmietanki kremówki (najlepiej czerwoną łaciatą).
7 żółtek,
2/3 szklanki cukru,
1 laska wanilii  (pasty waniliowej, cukier waniliowy).

Dodatkowo: 

Cukier do skarmelizowania  i palnik.

 Sposób przygotowania:

W garnku  na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych łyżeczką ziarenek wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować odstawić z ognia i przestudzić. Żółtka ubijać mikserem przez około pół minuty. Dolewać ciepłą śmietanę lejąc cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach miksera bez ubijania kremu.Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Foremki napełnić masą. Foremki postawić na blaszce do pieczenia.Wstawić desery do piekarnika i piec przez  około 50 minut w 100 stopniach C .Krem powinien być ścięty. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą warstwą cukru i opalić go  palnikiem. Kiedy cukier się rozpuści, zrumieni to utworzy się charakterystyczna skorupka. 

Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty