Knoppers
Składniki:
Krem mleczny:
1/4 szklanki mleka,
2-3 łyżki cukru,
140 g miękkiego masła,
1 szkl. mleka w proszku.
Krem czekoladowo-orzechowy:
100 g masła,
160 g kremu orzechowego typu Nutella,
1 szkl. orzechów laskowych.
Dodatkowo:
3 suche wafle,
1 tabliczka czekolady deserowej,
1 łyżka oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy aż mleko wystygnie. Masło ucieramy, aż będzie puszyste. Następnie stopniowo dodajemy ostudzone mleko i mleko w proszku. Orzechy wsypujemy na gorącą patelnię i chwilę prażymy. Następnie studzimy i drobno siekamy.Masło na krem czekoladowo-orzechowy również ucieramy na białą, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy do niego krem czekoladowy typu Nutella. Na koniec wsypujemy orzechy i całość mieszamy.
Rozkładamy płat wafla, na to kładziemy krem czekoladowo-orzechowy, na to kolejny płat wafla i krem biały, na sam koniec suchy płat wafla. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju i równo smarujemy nią wierzch wafla ( czekoladę przestudzić ). Tak przygotowane wafle wkładamy do lodówki na około 1-2 h. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy ostrym nożem na kwadraty lub trójkąty. Ja ostry nóż zanurzam wcześniej w ciepłej wodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz