Risotto z groszkiem i przegrzebkami
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek,
3/4 szklanki ryżu do risotto,
1 cebula,
4-5 ząbków czosnku,
400 ml bulionu warzywnego,
1/3 szklanki białego, wytrawnego wina,
1 łyżka listów świeżego oregano (ew. suszonego),
1 szkle mrożonego groszku (ewentualnie świeżego),
2 łyżka masła,
Sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Na patelni rozgrzać oliwę, miedzy czasie czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę posiekać w drobną kostkę.Włożyć cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Wsypać ryż, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do momentu aż cały pokryje się oliwą. Wlać wino i gotować do momentu aż całe odparuje. Następnie wlewać po łyżce wazowej gorący bulion i gotować risotto cały czas mieszając do czasu aż cały płyn zostanie „wypity” przez ryż wtedy wlać kolejną łyżkę.Czynność tę powtarzać do momentu aż cały bulion zostanie wykorzystany. Przed końcem gotowania wsypać groszek. Całość wymieszać. Na koniec do risotto, dodać masło. Wszystko wymieszać aż masło się rozpuści. Całość posolić, dodać świeżo mielony czarny pieprz. 3/4 szklanki ryżu do risotto,
1 cebula,
4-5 ząbków czosnku,
400 ml bulionu warzywnego,
1/3 szklanki białego, wytrawnego wina,
1 łyżka listów świeżego oregano (ew. suszonego),
1 szkle mrożonego groszku (ewentualnie świeżego),
2 łyżka masła,
Sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
Smażone przegrzebki:
6 szt przegrzebków (3 na osobę),2 łyżki oliwy,
4 łyżki zimnego masła,
1 duża szalotka,
2 łyżki posiekanego koperku,
Sól,
Pieprz,
Papryczka chilli.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: obieramy i siekamy drobno szalotkę oraz czosnek, myjemy i siekamy koperek, masło, sól i pieprz i papryczkę chilli 2 Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy połączone z dwoma łyżkami masła. 3 Wkładamy przegrzebki , smażymy przez 1 do 1,5 minuty, następnie je obracamy i smażymy kolejne 1 do 1,5 minuty.Ściągamy z patelni i delikatnie posypujemy solą i pieprzem.Na gorącą patelnię od razu dodajemy pokrojoną szalotkę i czosnek i chilli 6 Mieszamy i łopatką zbieramy wszystkie smaki z dna. Gotowe przegrzebki wykładamy na risotto.
Komentarze
Prześlij komentarz