Jabłecznik
Składniki:
2 ½ szkl. mąki pszennej,½ szkl. mąki ziemniaczanej,
¾ szk.l cukru,
Proszek do pieczenia,
3 żółtka,
2łyżki kwaśnej śmietany.
2łyżki oleju.
20 dag. Margaryny.
Ok. 1,5 kg jabłek.
Opakowanie cynamonu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Ciasto podzielić na dwie części (jedna na spód, druga na wierzch).Ciasto wyłożyć na blachę, podziurkować widelcem i podsypać bułką tartą.Ciasta nie podpiekać.Następnie pokroić jabłka w kostkę, zagotować i dodać cynamon, ostudzić.Jabłka wyłożyć na blachę i przykryć je startym ciastem na grubych oczkach.Włożyć do nagrzanego pieca 160-170c piec około 45min- 50 min
Komentarze
Prześlij komentarz