Lody z topinamburu






Składniki: 

1,5 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%(śmietanka kremówka łaciata czerwona),
0,5 szklanki  cukru lub cukru pudru, 
250 g topinamburu,
2 żółtka,
Mała szczypta soli, 

1 szklanka  mleka.

Sposób przygotowania:

Bulwy topinamburu obierz ,pokrój w większą kostkę , dodaj sól i na małym ogniu gotuj w mleku do miękkości. Topinambur  zmiksuj na gładkie puree. Żółtka dokładnie utrzyj z cukrem na gładki krem.Śmietankę podgrzej na ogniu,  następnie dodawaj po trochu do żółtek cały czas ubijając. Wystudzoną masę śmietanową  zmiksuj z puree topinamburowym. Wstaw pojemnik z masą do zamrażarki, co jakiś czas wyciągaj i miksuj, aby nie powstały grudki. 

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty