Przejdź do głównej zawartości
Lody z topinamburu
Składniki:
1,5 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%(śmietanka kremówka łaciata czerwona),
0,5 szklanki cukru lub cukru pudru,
250 g topinamburu,
2 żółtka,
Mała szczypta soli,
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Bulwy topinamburu obierz ,pokrój w większą kostkę , dodaj sól i na małym ogniu gotuj w mleku do miękkości. Topinambur zmiksuj na gładkie puree. Żółtka dokładnie utrzyj z cukrem na gładki krem.Śmietankę podgrzej na ogniu, następnie dodawaj po trochu do żółtek cały czas ubijając. Wystudzoną masę śmietanową zmiksuj z puree topinamburowym. Wstaw pojemnik z masą do zamrażarki, co jakiś czas wyciągaj i miksuj, aby nie powstały grudki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz