Gofry na słono

 Składniki na ciasto: 

2 szklanki mąki  ,
0,5 łyżeczki soli,
1/3 szklanki oleju,
2 jajka (osobno żółtka i białka),
Sól,
Świeżo zmielony pieprz.

1,5  szklanki mleka, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 

Dodatki: 

200g pomidorków cherry,
Sałata,
Kiełki rzodkiewek i słonecznika,
8 plasterków szynki parmeńskiej,  

100 g sera żółtego, 
100g Oliwek zielonych,  
100g oliwek czarnych. 

Sposób przygotowania: 

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pieprz, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Dodać mleko, olej i żółtka i zmiksować na gładką masę.W osobnej misce ubić białka (białka nie mogą zawierać cząstek żółtek).Dodać ubitą pianę do reszty ciasta i delikatnie wymieszać.Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty. Studzić na kratce.W tym czasie myjemy sałatę, kiełki i pomidorki. Kroimy pomidorki i oliwki, następnie przygotowujemy pozostałe składniki. Szynkę parmeńską grillujemy na patelni grillowej i ścieramy ser na tarce.Na gofra kładziemy kolejno sałatę, szynkę parmeńską, oliwki i pomidorki. Posypujemy serem. 

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty