Gofry na słono
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki ,0,5 łyżeczki soli,
1/3 szklanki oleju,
2 jajka (osobno żółtka i białka),
Sól,
Świeżo zmielony pieprz.
1,5 szklanki mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Dodatki:
200g pomidorków cherry,Sałata,
Kiełki rzodkiewek i słonecznika,
8 plasterków szynki parmeńskiej,
100 g sera żółtego,
100g Oliwek zielonych,
100g oliwek czarnych.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pieprz, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Dodać mleko, olej i żółtka i zmiksować na gładką masę.W osobnej misce ubić białka (białka nie mogą zawierać cząstek żółtek).Dodać ubitą pianę do reszty ciasta i delikatnie wymieszać.Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty. Studzić na kratce.W tym czasie myjemy sałatę, kiełki i pomidorki. Kroimy pomidorki i oliwki, następnie przygotowujemy pozostałe składniki. Szynkę parmeńską grillujemy na patelni grillowej i ścieramy ser na tarce.Na gofra kładziemy kolejno sałatę, szynkę parmeńską, oliwki i pomidorki. Posypujemy serem.
100g oliwek czarnych.
Sposób przygotowania:
Dodać mleko, olej i żółtka i zmiksować na gładką masę.W osobnej misce ubić białka (białka nie mogą zawierać cząstek żółtek).Dodać ubitą pianę do reszty ciasta i delikatnie wymieszać.Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty. Studzić na kratce.W tym czasie myjemy sałatę, kiełki i pomidorki. Kroimy pomidorki i oliwki, następnie przygotowujemy pozostałe składniki. Szynkę parmeńską grillujemy na patelni grillowej i ścieramy ser na tarce.Na gofra kładziemy kolejno sałatę, szynkę parmeńską, oliwki i pomidorki. Posypujemy serem.
Komentarze
Prześlij komentarz