Drożdżówki z wiśniami








Ciasto:

55 dag mąki pszennej,
3 dag drożdży świeżych,
3 łyżki masła roztopionego,
1 szklanka ciepłego mleka,
1 jajko,
2 żółtka,
½ łyżeczka soli,
4 łyżeczki cukru waniliowego,
Tłuszcz i mąka do blachy. 


Nadzienie:

Wiśnie

Do posmarowania bułeczek:

1 jajko 

2 łyżki mleka

Kruszonka:

6 dag masła 
12 dag mąki
4 czubate łyżki cukru



Sposób przygotowania:

Do ¼ szklanki ciepłego mleka skruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki, lekko mieszamy składniki. Zaczyn odstawiamy na około 15 min w  ciepłe miejsce.
Resztę mąki przesiewamy do miski, wlewamy do niej zaczyn i pozostałe ciepłe mleko, dodaję sól, jajko, żółtka. Wyrabiamy  gładkie, elastyczne ciasto, dodając pod koniec roztopione, jeszcze ciepłe masło.Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Z  wyrośniętego ciasta odrywamy po porcji ciasta. Z każdej robimy placuszek, na środku kładziemy wiśnie. Zlepiamy formułując kulkę.Blachę natłuszczamy i oprószamy mąką .Układamy bułki (miejscem zlepienia do dołu). Odstawiamy na 20 min, aby wyrosło. Jajko ubijam z mlekiem. Składniki na kruszonkę wyrabiam palcami.Bułki smarujemy i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 25 min w 190 stopniach C.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty