Roladki z kurczaka na puree z groszku
Puree z groszku składnik:
200 g groszku zielonego,1,5 szklanki mleka,
1/4 szklanki śmietany 36%,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Sól,
Pieprz,
Kiełki do dekoracji,
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obierz z łupin, pokrój drobno i zeszklij na maśle. Następnie dodaj groszek wlej mleko i pomieszaj, a po chwili dolej śmietankę.Przypraw solą i pieprzem, chwilę gotuj.Groszek zblenduj na jednolitą masę (1 łyżkę całego groszku odłóż do dekoracji).Roladki z kurczaka składniki:
2 duże piersi kurczaka,150g sera mozzarella,
0,5 papryki czerwonej pokrojonej w paski,
Koperek,
Sól,
Pieprz,
10 sztuk czarnych oliwek,
Szynka parmeńska.
Sposób przygotowania:
Piersi myjemy, każdą pierś przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety.Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kotlety przyprawiamy solą, pieprzem. Na każdej piersi kładziemy posiekany koperek, pokrojoną w kostkę ser mozzarella, oliwki, paprykę i szynkę parmeńska.Zwijamy ciasno roladki w folie spożywczą i zawijamy w kształt cukierka.Zawinięte roladki wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy na średnim ogniu przez 25-30 min.Po tym czasie na talerz wykładamy puree z groszku, a na puree kładziemy pokrojone w plastry nadziewaną pierś z kurczaka.
Komentarze
Prześlij komentarz