Roladki z kurczaka na puree z groszku



Puree z groszku składnik:  

200 g groszku zielonego,
1,5 szklanki mleka,  
1/4 szklanki śmietany 36%, 
1 cebula, 
2 ząbki czosnku,  
Sól, 
Pieprz, 
Kiełki do dekoracji,  

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obierz z łupin, pokrój drobno i zeszklij na maśle. Następnie dodaj groszek wlej mleko i pomieszaj, a po chwili dolej śmietankę.Przypraw solą i pieprzem, chwilę gotuj.Groszek zblenduj na  jednolitą masę (1 łyżkę całego groszku odłóż do dekoracji).


Roladki z kurczaka składniki: 

2 duże piersi kurczaka, 
150g sera mozzarella,
0,5 papryki czerwonej pokrojonej w paski,  
Koperek,  
Sól, 
Pieprz, 
10  sztuk czarnych oliwek,  
Szynka parmeńska.


Sposób przygotowania: 


Piersi myjemy, każdą pierś przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety.Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kotlety przyprawiamy solą, pieprzem. Na każdej piersi kładziemy posiekany koperek, pokrojoną w kostkę ser mozzarella, oliwki, paprykę i szynkę parmeńska.Zwijamy ciasno roladki w folie spożywczą i zawijamy w kształt cukierka.Zawinięte roladki wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy na średnim ogniu przez 25-30 min.Po tym czasie na talerz wykładamy puree z groszku, a na puree kładziemy pokrojone w plastry nadziewaną pierś z kurczaka.  



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty