Drożdżówki z malinami
Ciasto:
55 dag mąki pszennej,3 dag drożdży świeżych,
3 łyżki masła roztopionego,
1 szklanka ciepłego mleka,
1 jajko,
2 żółtka,
½ łyżeczka soli,
4 łyżeczki cukru waniliowego,
Tłuszcz i mąka do blachy.
Nadzienie:
MalinyDo posmarowania bułeczek:
1 jajko
2 łyżki mleka
Kruszonka:
6 dag masła12 dag mąki
4 czubate łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Do ¼ szklanki ciepłego mleka skruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki, lekko mieszamy składniki. Zaczyn odstawiamy na około 15 min w ciepłe miejsce.Resztę mąki przesiewamy do miski, wlewamy do niej zaczyn i pozostałe ciepłe mleko, dodaję sól, jajko, żółtka. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, dodając pod koniec roztopione, jeszcze ciepłe masło.Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po porcji ciasta. Z każdej robimy placuszek, na środku kładziemy maliny.Zlepiamy formułując kulkę.Blachę natłuszczamy i oprószamy mąką .Układamy bułki (miejscem zlepienia do dołu). Odstawiamy na 20 min, aby wyrosło. Jajko ubijam z mlekiem. Składniki na kruszonkę wyrabiam palcami.Bułki smarujemy i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 25 min w 190 stopniach C.
Komentarze
Prześlij komentarz