Faszerowany batat
Składniki:
2 bataty,1 cebula,4 ząbki czosnku5-6 sztuk rzodkiewki,
5-6 sztuk pomidorków cherry,
1 woreczek kaszy Bulgur,
Garść orzeszków Pini,
Odrobina zieleniny (pietruszka, koperek),
1 marchewka
1 mały jogurt naturalny,
Sól,
Pieprz,
Oliwa.
Sposób przygotowania:
Bataty porządnie wyszoruj, skrop oliwą a następnie dopraw do smaku.Bataty piecz w 200 stopniach C przez około 50 min. W tym czasie przygotuj farsz.Ugotuj kaszę, a orzeszki upraż na patelni.Wszystkie składniki pokrój w kostkę, oprócz marchewki.Marchewkę zetrzeć na tartce.Wystudzoną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami.Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.Przygotowany sos czosnkowy mieszamy z farszem.Po upływie 50 min wyciągamy bataty, jeszcze gorące przekrawamy na pół i wydrążamy środek.Do farszu dodajemy jeszcze wydrążony środek batata.Batat faszerujemy i na wierzch posypujemy podprażonymi orzeszkami Pini.
Komentarze
Prześlij komentarz