Frutti di mare










Składniki:


250 g owoców morza (kalmary, krewetki, mule, ośmiorniczki) – jeśli używamy mrożonych, trzeba je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku, oczywiście najlepsze by były świeże,
1 łyżka masła klarownego,
2 łyżki oliwy,
3 ząbki czosnku,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
2 łyżki dobrego przecieru pomidorowego,
Kilka pomidorków koktajlowych,
Sól i pieprz i przyprawy jakie lubicie,
2 papryczki chilli,
Natka pietruszki,
Makaron  tagliatelle.


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w dużej ilości wody, powinien być al dente. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać oliwę, dodać czosnek i cebulę.Smażyć kilka minut  (nie rumienić). Dodać  mieszankę owoców morza i dusić 2-3 minuty (nie za długo, bo będą twarde)Następnie wlać wino.Wino musi odparować następnie dodajemy sos pomidorowy i wrzucić kilka pomidorków koktajlowych.Dodać sól i pieprz i połowę natki pietruszki.Wymieszać z makaronem.Podawać posypane natką.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty