Krewetki w pikantnym sosie z mleczkiem kokosowym
Składniki:
500 g krewetek królewskich świeżych,
2 papryczki chili,
Szklanka mleczka kokosowego,
10 pomidorków cherry,
Kawałek imbiru,
Łyżeczka kurkumy,
5 ząbków czosnku
1 cebula,
Oliwa,
Sól ,
Pieprz
Limonka,
Papryka czerwona ostra,
Pietruszka i koperek,
Groszek ptysiowy,
Bagietka czosnkowa.
Przygotowanie:
Krewetki królewskie ,obieramy ,myjemy i czyścimy z jelita.Chili kroimy razem z pestkami w małe kawałki.Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Pomidory kroimy na pół.Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę I chilli.Następnie dodajemy krewetki i chwilę smażymy dodajemy imbir, mleczko kokosowe, kurkumę, pomidory, sól, pieprz, paprykę czerwoną i dusimy około 4 minuty.Na koniec wyciskamy do krewetek sok z limonki. Podajemy ze świeżą natką pietruszki i koperkiem, bagietką i groszkiem ptysiowym.
Komentarze
Prześlij komentarz