Tort dacquoise







Składniki na 2 płaty bezowe:

260 g cukru białego,
7 białek,
60 g cukru trzcinowego,
łyżeczka soku z cytryny,
garść orzechów włoskich,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
6 posiekanych daktyli,


Na masę:

łyżka cukru pudru,
250 g mascarpone,
250 ml śmietany 36%,
150 g masy kajmakowej z puszki,
garść orzechów włoskich,
10 posiekanych daktyli,


Do dekoracji:

Kakao.

Sposób przygotowania:

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 21 cm. Papier wyłożyć na dużą blachę do pieczenia albo dwie mniejsze. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, a w tym czasie ubić białka na sztywno w mikserze. Stopniowo, łyżka po łyżce, dosypywać cukier biały i trzcinowy aż masa będzie robić się gęsta i lśniąca. Następnie dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, a potem daktyle i orzechy i delikatnie wymieszać. Nałożyć bezę na zaznaczone na papierze okręgi. Włożyć bezę do nagrzanego piekarnika, a następnie zmniejszyć do 120 st.C. i piec przez 1,5 godziny. Beza powinno lekko się zarumienić – gdyby rumieniła się za mocno to należy przykryć ją folią spożywczą od góry. Zostawić bezę do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu rozpocząć od ubicia śmietany na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać krótko z masą kajmakową, a następnie dodać do tego ubitą śmietaną. Do masy dodać bakalie i wymieszać.
Wyłożyć pierwszy blat bezy na paterze, a na nim rozsmarować krem, przykryć drugim blatem. Tort dacquoise podajemy oprószony kakao.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty