Tort dacquoise
Składniki na 2 płaty bezowe:
260 g cukru białego,7 białek,
60 g cukru trzcinowego,
łyżeczka soku z cytryny,
garść orzechów włoskich,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
6 posiekanych daktyli,
Na masę:
łyżka cukru pudru,250 g mascarpone,
250 ml śmietany 36%,
150 g masy kajmakowej z puszki,
garść orzechów włoskich,
10 posiekanych daktyli,
Do dekoracji:
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kremu rozpocząć od ubicia śmietany na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać krótko z masą kajmakową, a następnie dodać do tego ubitą śmietaną. Do masy dodać bakalie i wymieszać.
Wyłożyć pierwszy blat bezy na paterze, a na nim rozsmarować krem, przykryć drugim blatem. Tort dacquoise podajemy oprószony kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz