Tort bezowy Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Składniki:
Beza:
6 białek,
300 g cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu winnego.
Krem:
500 ml śmietany kremówki 36%,
250 g sera mascarpone,
1 łyżka cukru pudru,
ekstrakt wanilinowy.
Dodatkowo:
250 g malin,
100g truskawek.
Kwiaty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Białka miksujemy.Do gęstej piany (ale jeszcze nie sztywnej) dosypujemy stopniowo małe ilości cukru nie przerywając miksowania.Pod koniec ubijania dokładamy do ubitych białek mąkę i ocet. Mieszamy delikatnie łopatką(nie miksujemy )Na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze rysujemy okrąg o średnicy około 20--22 cm.Na zarysowaną powierzchnię wykładamy pianę i nadajemy jej odpowiedni kształt tworząc na środku zagłębienie.Bezę umieszczamy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku z włączoną grzałką dolną i górną i pieczemy przez 5 minut.Następnie przełączamy na termoobieg i obniżamy temperaturę do 100°C.Bezę suszymy przez około 2,5-3 godziny.Po zakończonym pieczeniu zostawić bezę w ciepłym piekarniku, do ostygnięcia piekarnika.Ubijamy śmietanę wraz z serkiem mascarpone na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy.Bezę Pavlova wypełniamy warstwą kremu, na którym układamy maliny i truskawki.Dekorujemy kwiatami.Tort bezowy schładzamy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz