Kruche rogaliki z marmoladą













Składniki:

1,5 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru pudru,
2 żółtka,
1 jajko
200 g masła ,
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
szczypta soli,
Marmolada.

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy żółtka, jedno jajko, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy, tym będzie bardziej kruche. Dlatego ciasta kruchego nie można zbyt długo wyrabiać. Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na  min 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła, delikatnie podsypujemy mąką. Kroimy ciasto na trójkąty około  8 trójkątów. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę marmolady  i zawijamy, formując rogalika. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty