Ciasto marchewkowe










Składniki:

4 duże jajka,
1 szk cukru kryształu,
1 szkl oleju,
2,5 szkl mąki,
3 szt  marchewki (startej marchewki),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki cynamonu,  
papier do pieczenia,
Można dodać pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.


Sposób przygotowania: 

Piekarnik nagrzewamy do  temp.180 stopni. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej, oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni.Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty