Przejdź do głównej zawartości
Ciasto marchewkowe
Składniki:
4 duże jajka,
1 szk cukru kryształu,
1 szkl oleju,
2,5 szkl mąki,
3 szt marchewki (startej marchewki),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki cynamonu,
papier do pieczenia,
Można dodać pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni. Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej, oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni.Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz