Chleb
Składniki:
450-500 g mąki pszennej,
380 ml ciepłej wody,
25g świeżych,
2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w dużej misce wodę z drożdżami i solą.Zacznij dodawać mąkę i miksuj, aż uzykasz jednolitą konsystencję ciasta, które będzie się nieco lepić do dłoni(takaą konsycstencje musi mieć)Zakryj miskę ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie możesz zacząć wyrabiać ciasto i nakładać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.Nagrzej piekarnik do 230 stopni.Wysmaruj wierzch ciasta jajkiem i posyp płatkami.Piecz chleb do 35 minut, aż skórka będzie złoto-brązowa, a chleb będzie pękał z wierzchu, jak będziesz naciskać go palcem.
Wystudź pieczywo do temperatury pokojowej.
Komentarze
Prześlij komentarz