Makaron po tajsku z warzywami
Składniki:
200 g makaron ryżowy,
500 g filetów z piersi kurczaka,
1 cebule dymki,
3 ząbki czosnku,
ŚwieżY imbir,
1 papryczka chili,
5 mini marchewki,
0,5 papryki czerwonej papryki,
0,5 papryki zielonej,
0,5 papryki żółtej,
Garść groszku cukrowego,
Garść kiełków fasoli mung,
Garść grzybków białych shimeji,
Garść grzybków brązowych shimeji,
5 różyczek brokuła,
Przyprawa do kurczaka.
Sos:
3 łyżki sosu sojowego ciemnego,3 łyżki sosu sojowego jasnego,
3 łyżki ocet ryżowy,
3 łyżki sosu rybnego,
2 łyżeczki soku z limonki,
2 łyżki syropu klonowego.
Sposób Przygotowania:
Makaron ugotuj we wrzątku (ok. 2-3 minuty) i przepłucz najlepiej zimną wodą aby się nie skleił.W kubeczku wymieszaj wszystkie składniki na sos.Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błonek, następne pokrój w podłużne paski i dopraw przyprawa do kurczaka.Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj mięso kurczaka i obsmaż przez 3 minuty na dużej mocy płyty indukcyjnej.Pierś z kurczaka ściągnij do wcześniej przygotowanej miseczki.Przygotuj warzywa, pokrój wszystko w paseczki: papryki, cebulę i marchewkę i dodaj do woka tam gdzie się smażył kurczak.Następnie dodaj różyczki brokuła, groszek cukrowy i kiełki fasoli mung i smaż dalej przez ok. 1-2 minut. Do warzyw dajemy imbir pokrojony w cienkie paseczki, posiekaną papryczkę chili i chwilę razem smażymy.Po chwili wlej szklankę wody i gotuj od czasu do czasu mieszając. Ściągamy mieszankę do miski a na tej samej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy grzybki.Gdy grzyby się podsmażą, dodajemy całość i razem mieszamy. Na patelnię dodajemy przygotowaną mieszankę sosu i gotujemy ,wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodaj makaron i całość podsmaż kolejne około 1 minuty, a następnie wyłóż na talerze.
Komentarze
Prześlij komentarz