Czekoladowe jajka z mascarpone i brzoskwiniami
Składniki na 15 czekoladowych jajek (pustych w środku)
200 ml śmietany kremówki 36%,
250 g serka mascarpone,
3 połówki brzoskwiń w syropie (z puszki),może również tutaj być lemon curd,
3 śmietanki FIX,
3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Delikatnie obcinamy wierzchołki czekoladowych jajek + delikatne kruszymy, aby jajka nie były wszystkie takie same(uwaga żeby nie popękały)Z brzoskwiń wycinamy małe kółeczka, nieco mniejsze od średnicy czekoladowych jajek.Kółka odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z syropu.Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie przekładamy do miski z serkiem mascarponei mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą.Na sam koniec śmietan Fix
Nadziewamy jajka przygotowanym kremem i dodajemy brzoskwinię.
Wygląda rewelacyjnie! Z chęcią zrobię na Święta. Tylko czy początkujący też sobie z tym poradzi?
OdpowiedzUsuń