Deser malinowa chmurka












Składniki:

120 g herbatników,
1 opakowanie galaretki malinowej Winiary,
450 ml gorącej wody,
ok. 200 g malin świeżych, 
200 ml śmietanki kremówki 30% Łaciata,
 100 g serka mascarpone,
1 czubata łyżka cukru pudru,
2 śmietan fixy,
50 g migdałów w płatkach.




Sposób przygotowania:

Galaretkę malinową  rozpuścić w 450 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia.Herbatniki  pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki lub zblendować w blenderze.Przygotować 4 większych szklanek lub pucharków.Na dno pucharków wsypać warstwę pokruszonych herbatników. Na nie można wysypać maliny.Gdy galaretka wystygnie, i galaretka będzie już lekko stężała, wylać ją do pucharków na warstwę ciasteczkową z wrzuconymi uprzednio świeżymi malinami. Wstawić pucharki do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.Na suchą patelnię wrzucić migdały i prażyć je na najmniejszym płomieniu przez parę minut (aż lekko się zezłocą). Ściągnąć je z patelni i pozostawić do całkowitego ostudzenia.Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce mascarpone, a następnie dodać śmietan fixy.Tak przygotowany krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Na koniec oprószyć uprażonymi migdałami w płatkach. Ewentualnie na koniec dodać jeszcze świeże maliny na wierzch do ozdoby. 

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty