Składniki:
500 g pieczarki,
1 duża cebula,
2 łyżki masła klarowanego,
1,5 l bulionu,
3 łyżki śmietany 18%,
50 ml śmietany 30%,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
Sól,
Pieprz,
Dowolny makaron,
1 marchewka do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy dokładnie i oczyszczamy, po czym kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym maśle do zeszklenia.Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy je na niewielkim ogniu, aż do odparowania wody z grzybów.Uduszone pieczarki przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 20 minut.Po tym czasie odlewamy do kubka trochę gorącej zupy, dodajemy śmietany aby się nie zważyła i po wymieszaniu dodajemy do garnka z zupą.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną koperkiem.Zupę podajemy na gorąco z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz