Stek z pieczonymi ziemniaki i pieczarkami
Składniki:
300 g polędwicy wołowej (w temperaturze pokojowej),
Czarny pieprz (w ziarnach + moździerz),Kilka łyżek oliwy z oliwek,
Pół kostki masła,
0,5 kg małych ziemniaków,
Sól,
Pieprz,
Świeże zioła,
200 g pieczarek mini,
Czosnek,
Cebula ,
5-6 pomidorków chery,
Pół zielonej papryki,
Pół czerwonej papryki.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Ziemniaki szorujemy(nie obieramy), dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut na półtwardo.Ziemniaki odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego doprawiamy przyprawami i przekładamy do żaroodpornego naczynia.Pieczemy około 20 min w 200 stopni C.
Steki - wyciągamy je z lodówki ok. 30 min. przed smażeniem, muszą mieć temp. pokojową.Mięso przygotowujemy po ziemiczkach. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni C, włączamy grilla jeśli mamy taką funkcję.Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą i czarnym pieprzem (dobrej jakości gotowym lub zmiażdżonym w moździerzu).Rozgrzewamy patelnię grillowa ustawiamy średni ogień i smażymy mięso po 2,5 minuty z każdej strony. W momencie, kiedy przewrócimy steki na drugą stronę, na mięso nakładamy masło.Po usmażeniu, steki wraz z patelnią wstawiamy do piekarnika.Pieczemy mięso w 180 stopniach przez 5 minut (steki będą średnio krwiste).Po tym czasie wyciągamy patelnię z piekarnika i czekamy chwilą, by mięso odpoczęło Pieczarki czyścimy i zostawiamy w całości.Na patelni z olejem dodać pieczarki i smażyć ciągle mieszając na dużym gazie. Powinny się przysmażyć, a nie puścić sok.Obrać czosnek i przepuszczamy przez praskę.Pod koniec smażenia dodać czosnek. Do tego 2 łyżki oliwy.Po kilkunastu sekundach wyłączyć gaz i ściągnąć z patelni.Na tej samej patelni zblanszować papryki przekrojone na ćwiartki.
Komentarze
Prześlij komentarz