Składniki:
6 szt pałek z kurczaka,
0,5 l jasnego piwa,2 szt cebuli,Oliwa,
30g masła,
50g kaparów,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
Sól,
Przyprawa do kurczaka
150 g suszonych pomidorów,
2 szt pory ,
2-3 szt czosnku,
Pieprz,
Sposób przygotowania:
Pałki myjemy, osuszamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem z przyprawa do kurczaka i mieszamy z oliwą.Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się zarumieni.Cebulę kroimy w piórka z posiekanym czosnkiem.Obsmażone pałki wykładamy na talerz.Do garnka, w którym smażyliśmy pałki, wkładamy cebulę wraz z czosnkiem całość smażymy.Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pocięte w półplasterki pory. Smażymy wszystko przez około 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Całość doprawiamy solą i pieprzem ,dodajemy suszone pomidory, kapary i zalewamy wszystko piwem i jeszcze chwilę gotujemy.Mieszankę porowo-pomidorową dajemy na spód naczynia żaroodpornego na to dajemy mięso i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz