Pałki kurczaka z suszonymi pomidorami i porami


Składniki:

6 szt pałek z  kurczaka,
0,5 l jasnego piwa,2 szt cebuli,Oliwa, 
30g masła,
50g kaparów,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
Sól,
Przyprawa do kurczaka 
150 g suszonych pomidorów,
2 szt pory ,
2-3 szt czosnku,
Pieprz, 

Sposób przygotowania:

Pałki myjemy, osuszamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem z przyprawa do kurczaka i mieszamy z oliwą.Na patelni  rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się zarumieni.Cebulę  kroimy w piórka z posiekanym czosnkiem.Obsmażone pałki  wykładamy na talerz.Do garnka, w którym smażyliśmy pałki, wkładamy cebulę wraz z  czosnkiem całość smażymy.Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pocięte w półplasterki pory. Smażymy  wszystko przez około 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Całość doprawiamy solą i pieprzem ,dodajemy suszone pomidory, kapary i zalewamy wszystko piwem i jeszcze chwilę gotujemy.Mieszankę porowo-pomidorową dajemy na spód naczynia żaroodpornego  na to dajemy mięso  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty