Tarta rustykalna ze śliwkami









Składniki na ciasto kruche:

2 szklanki mąki pszennej,
3  łyżki cukru szczypta soli, 
2 łyżki śmietany, 
150 g zimnego masła, 
4-5 łyżek oleju.

Dodatkowo: 

500 g śliwek,
2 łyżeczki cynamonu, 
żółtko do posmarowania, 
2 łyżki cukru brązowego, 
cukier puder do posypania. 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę, cukier i sól posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1,5 godzinę.Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół usuwając pestki.Po upływie 1,5 h ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 6 mm. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Na środku ułożyć śliwki, zostawiając ok 5cm wolnego brzegu. Posypać cukrem i cynamonem. Brzegi zawinąć do środka, Posmarować żółtkiem i posypać cukrem Tarte piec ok 30 minut w 180 stopniach, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty