Stek z kalafiora









Składniki:

6 plasterków mini kalafiora kolorowego (Lidl),
Olej kokosowy lub oliwa,
Żurawina,
Pieprz,
Sól.

Sos Tahini:

1 łyżeczka tahini,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżeczka syropu klonowego,
1 łyżeczka soku z cytryny,

Sposób przygotowania:

Wykroić 1-2 cm stek z kalafiora, doprawić solą i pieprzem , wysmarować dokładnie oliwą i położyć na rozgrzanej  grillowej patelni (użyłam żeliwnej).Steki smażyć przez ok. 3 minuty na średnim ogniu jednej strony , następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.Wstawić do piekarnika (jeśli można to razem z patelnią, jeśli nie - przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy przewrócić, aby się nie przypaliły.
Steki podawać z sosem tahini (wymieszać wszystkie składniki w miseczce), posypać pieprzem, solą i granatem.






Smacznego!

Komentarze

Popularne posty