Stek z rostbefu na puree z brukselką
Składniki na puree ziemniaczane:
Szczypta soli do gotowania ziemniaków,
2 łyżeczki masła,
4 łyżki mleka,
0,5 kg ziemniaków.
Sposób Przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy.Gotujemy je: w odrobinie posolonej wodzie.Jak tylko ziemniaki się ugotuję, zlewamy wodę i od razu dodajemy do nich łyżeczkę masła oraz mleko.Ważne, żeby robić to jeszcze "na gorąco". Ugniatamy ziemniaki szybkim ruchem przez ok 5 minut.
Składniki na Puree dyniowe:
0,5 kg dyni piżmowej,Sól,
Pieprz,
Oliwa.
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, wyrzucić miękki środek i sam twardy miąższ pokroić na mniejsze części. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Dynię ułożyć na papierze do pieczenia skropioną oliwą i doprawioną.Piec przez 20 minut aż zrobi się miękka.Po upieczeniu dynię zblendować.Składniki na Brukselkę:
200 g brukselki,100 g orzechów ziemnych poszatkowanych,
2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1,5 łyżeczki miodu,
poł limonki lub pół małej cytryny,
1 płaska łyżeczka płatków chili,
1 łyżka oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Brukselkę myjemy i gotujemy ok 7 min, następnie studzimy. Międzyczasie orzeszki prażymy na gorącej patelni ok 1-2 minuty, aż poczujemy wydobywający się aromat.Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Na patelnie wlewamy łyżkę oleju i podsmażymy brukselkę tak aby nabrała złoty kolor, następnie wrzucamy podprażone orzeszki ziemne i całość zalewamy przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników.
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz,
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
Odrobinę oleju.
Składniki na Steka (2 porcje):
2 steki z rozbefu,Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz,
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
Odrobinę oleju.
Sposób przygotowania:
Steka wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Obsypać solą oraz pieprzem i czosnkiem, wysmarować olejem. Mięso położyć na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem i smażyć przez około 4 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty, aby uzyskać średnio wysmażony stek (różowe mięso w środku).Między czasie na steka położyć odrobine masła. Steki zdjąć z patelni aby odpoczęło a między czasie dodajemy swoje dodatki.
Komentarze
Prześlij komentarz