Szarlotka Tatrzańska
Składniki:
Jabłkowy środek:
2 kg szarej renety,
2 łyżki drobnego cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
2 płaskie łyżki mąki.
Ciasto:
3 szklanki mąki,
1/2 szklanki drobnego cukru,
3 żółtka,
200 g masła,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka gęstej śmietany.
Sposób przygotowania przepisu:
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.W dużej misce wymieszać jabłka z pozostałymi składnikami, najlepiej zrobić to rękami.
Ciasto:
Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Do mąki dodać schłodzone masło, śmietanę i pozostałe składniki - zagnieść ciasto.Ciasto przełożyć do plastikowej torebki, umieścić na 1 godzinę w lodówce.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na spód i boki formy 2/3 ciasta. Piec ok 10 minut.Masę jabłkową wyłożyć na wystudzony spód ciasta.Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce, bezpośrednio ma jabłka.
Piec 30-40 minut do zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz