Przejdź do głównej zawartości
Papryka faszerowana
Składniki:
4 duże papryki,
350 g mięsa mielonego,
300 g ryżu(uprażyć go),
1 łyżka oliwy,
1 cebula,
Sól,
Pieprz,
Pieprz ziołowy,
Słodka papryka,
Ostra papryka,
Vegeta.
Sposób przygotowania:
Papryki dokładnie myję, odkrawamy kawałek góry i usuwam gniazda nasienne.Ryż prażę na patelni następnie po uprażeniu dodaje trochę wody i czekam aż odparuje a, ryż będzie miękki, doprawiam do smaku vegetą, solą i pieprzem.W tym czasie obieram cebulę drobno siekam i podsmażam do lekkiego zrumienienia na oliwie na patelni.Dodaję mięso mielone, sól, pieprz i smażę aż mięso będzie usmażone.Uprażony ryż mieszam z mięsem.Powstałym farszem napełniam papryki.Nafaszerowane papryki układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, do którego wlewam trochę wody .Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i duszę ok. 50 minut. Czas zależy od wielkości i grubości papryki. Na 5 minut przed końcem pieczenia można odkryć naczynie dzięki czemu skórka na papryce ładnie się skurczy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz