Tarta jabłkowo-brzoskwiniowa z ciasteczkami zbożowymi

 





Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki,
Większa połowa kostki masła, 
3 łyżki cukru kryształu,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżki śmietany 12 - 18 %,
Łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka.

Nadzienie:

3 - 4 jabłka,
3 brzoskwinie,
2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki miodu,
1 opak. galaretki cytrynowej,
100 g zmielonych ciasteczek zbożowych. 

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto: Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 cześć. Pierwszą część wykładamy do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardzo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Podpiekamy 5 min. w nagrzanym  piekarniku do temp. 160-180 stopni. I wyciągamy po podpieczeniu.
Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Brzoskwinie obieramy, osuwamy pestkę i również kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy miodu i na małym ogniu prażymy. Dodajemy po chwili cynamon i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy z ognia do lekkiego przestudzenia. Po przestudzeniu dodajemy zmielone ciasteczka i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie i kładziemy pozostałą część ciasta którą rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch dociskając brzegi. Wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 min, w temp.160-180 stopni. 


Smacznego!






Komentarze

Popularne posty