Sałatka z bobu i truskawek









Składniki na 2 - 4 porcje:

500 g bobu,
Sól,
Pieprz
300 g truskawek,
1 duża szalotka,
100 g roszponki,
Opcjonalnie, uprażone płatki migdałowe. 

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego,
Sól i czarny pieprz,
1 łyżka miodu. 

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować osoloną wodę.Wrzucić bób i gotować do miękkości, czyli około 15-20  minut.W międzyczasie truskawki pokroić w ćwiartki,  cebulkę pokroić w kostkę a rukolę porwać na mniejsze kawałki. Jeśli używamy płatków migdałowych, uprażyć na suchej patelni.W szklance wymieszać składniki sosu.Ugotowany bób obrać ze skórek, dodać do pokrojonych warzyw i delikatnie wymieszać z sosem.Zjeść od razu albo spakować na lunch do pracy.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty