Sałatka z bobu i truskawek
Składniki na 2 - 4 porcje:
500 g bobu,
Sól,
Pieprz
300 g truskawek,
1 duża szalotka,
100 g roszponki,
Opcjonalnie, uprażone płatki migdałowe.
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżka octu balsamicznego,
Sól i czarny pieprz,
1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować osoloną wodę.Wrzucić bób i gotować do miękkości, czyli około 15-20 minut.W międzyczasie truskawki pokroić w ćwiartki, cebulkę pokroić w kostkę a rukolę porwać na mniejsze kawałki. Jeśli używamy płatków migdałowych, uprażyć na suchej patelni.W szklance wymieszać składniki sosu.Ugotowany bób obrać ze skórek, dodać do pokrojonych warzyw i delikatnie wymieszać z sosem.Zjeść od razu albo spakować na lunch do pracy.
Komentarze
Prześlij komentarz